Odpowiednia
jakość żywności jest niezwykle ważna w gastronomii, ponieważ tak naprawdę od niej będzie zależało zdrowie zjadających posiłki osób. W praktyce to dotyczy wszystkich placówek oferujących gotowe posiłki, zarówno barów i restauracji, jak też szkolnych stołówek.

Napisane przez: Nacho
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com
Jeśli chodzi o te ostatnie kwestia jakości jest szczególnie ważna, ponieważ dotyczy dzieci, które są wrażliwe na różne czynniki. W potocznym roz
umowaniu jakość to przede wszystkim dobry wygląd i smak sprzedawanych potraw, ich przyjemny zapach i konsystencja.
Chcesz przeglądnąć kolejny tekst na ten zajmujący temat? Więc kliknij link tu... (
http://www.autoperfekt24.pl/wypozyczalnia-samochodow-opole/) i przeloguj się do nowej witryny, jaką dla Ciebie opracowaliśmy.
Ale jakość to także niewystępowanie groźnych bakterii i najróżniejszych chemicznych związków, jakie mogłyby być niebezpieczne dla zdrowia. W kwestii jakości należy również wspomnieć o wartościach odżywczych, jakie będą miały oferowane posiłki.

Napisane przez: VLCinéaste
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com
Aby zapewnić odpowiedni poziom zbiorowego żywienia, od 2006 roku placówki oświatowe muszą mieć wdrożone haccp w szkole. HACCP to wykaz dobrych praktyk, które regulują zasady przetwarzania i przechowywania żywności w taki sposób, aby nie stanowiło to zagrożenia dla spożywających posiłki. Haccp w małej gastronomii obejmuje każdy etap, od kupna surowców pochodzących tylko z dobrych źródeł, poprzez trzymanie ich we właściwy sposób aż po przygotowanie gotowych potraw oraz ich wydawanie.