Kilka przydatnych informacji na temat zasad przechowywania żywności i sposobów jej przygotowywania.

Odpowiednia jakość żywności jest niezwykle ważna w gastronomii, ponieważ tak naprawdę od niej będzie zależało zdrowie zjadających posiłki osób. W praktyce to dotyczy wszystkich placówek oferujących gotowe posiłki, zarówno barów i restauracji, jak też szkolnych stołówek.


samochody zaparkowane na poboczu
Napisane przez: Nacho
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com


Jeśli chodzi o te ostatnie kwestia jakości jest szczególnie ważna, ponieważ dotyczy dzieci, które są wrażliwe na różne czynniki. W potocznym rozumowaniu jakość to przede wszystkim dobry wygląd i smak sprzedawanych potraw, ich przyjemny zapach i konsystencja. Ale jakość to także niewystępowanie groźnych bakterii i najróżniejszych chemicznych związków, jakie mogłyby być niebezpieczne dla zdrowia. W kwestii jakości należy również wspomnieć o wartościach odżywczych, jakie będą miały oferowane posiłki.


faktura papierowa
Napisane przez: VLCinéaste
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com


Zobacz również

Tanie i szybkie artykuły z Chin - zakupy w hurtowniach coraz to popularniejsze

kontenery
Napisane przez: http://www.sxc.hu
Zaczerpnięte z: http://www.sxc.hu
Aktualnie marketing ma dla mnóstwa firm i instytucji duże znacznie. Przy wszelakich postępowaniach główne jest właściwe zaprezentowanie jednostki, które prowadzi do zapamiętania jej przez uczestników. W tym przypadku wszelakiego typu gadżety promocyjne kreują znamienitą podstawę kampanii, która bardzo prędko się rozprzestrzenia.


Aby zapewnić odpowiedni poziom zbiorowego żywienia, od 2006 roku placówki oświatowe muszą mieć wdrożone haccp w szkole. HACCP to wykaz dobrych praktyk, które regulują zasady przetwarzania i przechowywania żywności w taki sposób, aby nie stanowiło to zagrożenia dla spożywających posiłki. Haccp w małej gastronomii obejmuje każdy etap, od kupna surowców pochodzących tylko z dobrych źródeł, poprzez trzymanie ich we właściwy sposób aż po przygotowanie gotowych potraw oraz ich wydawanie.


Szczególny nacisk jest tutaj kładziony na kwestie związane z ochroną przed rozwojem chorobotwórczych bakterii, które mogą być bardzo niebezpieczne. Dlatego też trzeba narażone na rozwój bakterii Produkty przechowywać w taki sposób, aby ograniczyć możliwość ich pojawienia się.
18/01/18, 09:43:30
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.